Terug

Hoe herken ik mensen met een LVB?

Het kan behoorlijk lastig zijn om iemand met een licht verstandelijke beperking (LVB) te herkennen. Het kan daardoor soms jaren duren voordat de cliënt op de juiste plek terecht komt voor behandeling. Er zijn wel een aantal kenmerken die opvallen zijn en waarbij een lampje gaat branden.

Wat cliënten met elkaar gemeen hebben, is dat zij naast hun verstandelijke beperking door hun gedrag en psychisch functioneren ernstige problemen kunnen veroorzaken.

Het kan zijn dat iemand:
• de vaardigheden mist om zelfstandig te wonen of om het huis schoon te houden;
• anderen angst aanjaagt door zijn agressie;
• op het werk of clubs wordt gemeden wegens agressief of on(aan)gepast gedrag;
• ernstige problemen in het dagelijks leven heeft, zoals het (gezins)systeem, huishouden, werk en vrije tijd heeft;
• onbegrepen en risicovol gedrag laat zien, dat wordt veroorzaakt door complexe multi causale en meervoudige stoornissen;
• een hulpvraag heeft die continu veranderd van intensiteit en die onvoorspelbaar is;
• vastloopt in de tweedelijnszorg die wordt aangeboden in de GGZ (geestelijke gezondheidszorg), de VG (verstandelijk gehandicaptenzorg) en bij Justitie (forensische zorg).

Veel cliënten begrijpen weinig van hun problematiek. De oorzaak en oplossing zoeken zij meestal buiten zichzelf. Het is voor de cliënt en zijn omgeving erg moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen, omdat de problemen erg door elkaar heenlopen en elkaar beïnvloeden. Vaak is het moeilijk om vast te stellen of iemand een LVB heeft.

We geven je in deze brochure tips voor het herkennen van een LVB.

Tools die helpen bij het herkennen van een LVB

De kennis-app LVB helpt je bij het herkennen van een licht verstandelijke beperking. Met behulp van deze app kan je beter inspelen op de specifieke behoeften van deze doelgroep. Meer informatie over de kennisapp LVB vind je hier.