Terug

Tip uit de praktijk: 30 seconds

Publicatiedatum: 6 maart 2023

De Forensische Werkplaats staat vol leer- en ontwikkelmiddelen. Elke maand vragen we iemand uit de praktijk hoe in hun organisatie een leermiddel uit de Forensische Werkplaats wordt gebruikt. De tip van deze maand gaat over het inzetten van 30 seconds om al spelenderwijs te leren. 

Evelien Tulp is teamleider forensische verslavingszorg (ambulante teams) bij Novadic Kentron. Zij vertelt hoe ze van het bekende spel 30 seconds een versie voor de forensische verslavingszorg (FVZ) heeft gemaakt en hoe ze dit spel inzet in de praktijk. 

Onder het mom van leren mag ook leuk zijn heeft Evelien zelf een forensische versie van het spel 30 seconds gemaakt. Op de kaartjes staan termen die binnen Novadic Kentron veel gebruikt worden of organisaties waar ze veel mee samenwerken. Deze kaartjes heeft ze geplastificeerd en uitgeknipt zodat het makkelijk met de teams te spelen is. 

De reacties? Die waren heel positief! Het spelen was aanleiding voor gesprekken over de termen op de kaartjes. Collega's vertelden aan elkaar hoe zij de term kenden en wat ze hierover wisten. Het gaat niet alleen over het spel, juist deze gesprekken onderling zijn heel waardevol. De conclusie achteraf was dat we allemaal niet alles weten en dat kan ook niet.

Het spelen van deze versie van 30 seconds was ook een eye-opener: we strooien wel erg met afkortingen en veel verschillende termen. 

Naar 30 seconds - FVZ versie

Een extra tip? Speel dit spel ook eens met cliënten. Een mooie spiegel voor ons en leuk om samen te spelen.