Terug

Tip uit de praktijk: luister een podcast met je team

Publicatiedatum: 23 november 2022

De Forensische Werkplaats staat vol leer- en ontwikkelmiddelen, waaronder ook een aantal podcasts. Hoe kan je een podcast inzetten als leermiddel? Elke maand vragen we iemand uit de praktijk hoe in hun organisatie een leermiddel uit de Forensische Werkplaats wordt gebruikt. De tip van deze week gaat over het inzetten van podcasts voor teamleren. 

Bart Schouten is teamleider bij de Forensische woontrainingshuizen bij GGZ NHN. Hij vertelt hoe hij podcasts inzet als leermiddel voor zijn team. 

In ons team hebben we onregelmatige werktijden en we zijn daarom niet altijd samen. Wel hebben we elke 3 of 4 maanden een teamdag, vertelt Bart. Tijdens deze teamdag hebben we samen met het team een podcast geluisterd van tussen kaders en herstel, over Forensische Scherpte Het voordeel is dat deze podcast maar ongeveer 20 minuten duurt. 

Af en toe hebben we de podcast gepauzeerd en hier samen als team over gepraat. Vragen die we hadden werden besproken en we discussieerden over het onderwerp. Daarbij werd ook de link gelegd naar het eigen werk. Het team was erg betrokken en deze activiteit werd positief ontvangen. 

Bart vindt Forensisch Vakmanschap een mooi term die recht doet aan het specialisme van in de forensische zorg werken. Door samen een podcast te luisteren wordt dat besef groter, van wat het specialisme inhoudt en hoe je er aan kan werken.

Wat staat er voor de volgende teamdag op de planning? Dan gaan we luisteren naar een podcast over het RNR-model

Mijn tip? Gewoon doen, ga het eens uitproberen. De eerste keer dat ik dit organiseerde gebruikte ik de bluetooth speaker van mijn dochter. 

Inmiddels luisteren ze de podcast in een ruimte met een mooi en groot scherm, waar Bart ook regelmatig even de Forensische Werkplaats op opent.